VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Dit verandert er in het basispakket van de zorgverzekering

Geplaatst op: 13-12-2018, 08:49:02

De blik bij de veranderingen in de zorgverzekering gaat altijd eerst naar de premie en het eigen risico. Maar inhoudelijk verandert er ook het nodige aan het basispakket. Dat is dit jaar vooral goed nieuws.

De gemiddelde premie voor een zorgverzekering stijgt dit jaar met bijna 6% en nog iets harder voor de mensen die vrije zorgkeuze willen. Voor die extra uitgaven krijgen we komend jaar wel wat extra vergoed. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in het basispakket.

Hulp bij overgewicht

Vanaf 2019 wordt een hulpprogramma voor mensen met overgewicht, die daardoor een gezondheidsrisico lopen, vergoed in het basispakket. Het gaat om het zogenoemde GLI, dat staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Wie door zijn huisarts hiervoor doorverwezen wordt, kan dit programma volgen met vergoeding van de zorgverzekeraar. De achterliggende gedachte is dat hiermee andere medische kosten omlaag gaan, als overgewicht zo aangepakt kan worden.

Minder zelf betalen voor medicijnen

Veel medicijnen worden al standaard helemaal vergoed. Maar dat geldt niet voor alle varianten. Wie bijvoorbeeld een duurdere variant dan het standaardmedicijn nodig heeft, moet een eigen bijdrage betalen. Denk aan een kind met ADHD dat een ander medicijn dan het goedkoopste Ritalin nodig heeft. De eigen bijdrage blijft wel, maar er komt een maximum op van €250. Dat kan in sommige gevallen honderden euro’s schelen.

COPD-patiënten geholpen

Ook goed nieuws voor mensen met de longaandoening COPD. Als zij oefentherapie bij de fysiotherapeut volgen, waren de eerste 21 behandelingen tot en met dit jaar nog voor eigen rekening. Vaak hadden deze mensen om die reden dan ook een aanvullende verzekering afgesloten. Maar vanaf nu is de oefentherapie vanaf de eerste behandeling vergoed.

Vervoer vergoed

Er komt een ruimere vergoeding voor mensen die met vervoer (en dan niet met een ambulance) naar onderzoeken, consulten en controles in een zorginstelling moeten. In dit jaar gold die vergoeding alleen maar bij vervoer naar een daadwerkelijke behandeling, dat valt nu ruimer uit.

Bron: www.dft.nl van 12 december 2018

Vorige pagina